Montmeló, el municipi.

Descripció

El nom de Montmeló està associat al món del motor, ja que al terme hi ha el Circuit de Catalunya, inaugurat el 1991. Aquest traçat, que acull curses del Campionat del Món de Motociclisme i de Fórmula 1, ha potenciat el comerç i els serveis del municipi i l'ha donat a conèixer internacionalment.

A part del circuit, la població disposa d’atractius com l’església parroquial de Santa Maria;o la;capella del Sant Crist de la Grua.

El terme municipal està situat a la confluència entre la riera de Mogent i el riu Congost, que en aquest punt barregen les aigües per convertir-se en el Besòs.

 

Com arribar

La C-33 en direcció a Girona connecta amb l’autopista C-17 i l´AP-7 a la sortida 14 de Montmeló. La C-35, en connexió amb la BV-5003, fa la volta al circuit i arriba al nucli del municipi.

Les línies dels ferrocarrils RENFE C2 (Maçanet-Vilanova i la Geltrú-Sant Vicenç de Calders) i C10 (Barcelona-Aeroport) tenen parada a Montmeló.

 

D’altra banda, l’empresa d’autobusos Sagalés té parada al municipi en el trajecte Barcelona-Granollers-Llinars del Vallès i Barcelona-la Garriga.

Que veure-hi

Al turó de Can Tacó es conserva un important jaciment arqueològic de més de 2.000 anys d’antiguitat. Es tracta d’un castellum o guarnició militar que l’exèrcit romà va construir per aprofitar les òptimes condicions de control que oferia l’indret. El jaciment s’excava des del 2003 amb la intenció d’obrir-lo al públic com a parc arqueològic i natural. Actualment s’hi poden concertar visites a través de l’Ajuntament.

Al centre de Montmeló es pot visitar la petita església de Santa Maria, d’origen romànic. A l’interior es conserva un interessant conjunt de pintura mural romànica amb escenes de l’Anunciació a la Verge, l’Epifania o l’Adoració dels Reis. Les pintures, datades del segle XII, constitueixen un dels escassos testimonis d’aquest estil pictòric a les comarques barcelonines.

 

També es pot visitar el Museu Municipal, que ocupa una torre d’estil modernista (Can Caballé), que fou rehabilitada el 1998 i que des d’aleshores acull una mostra significativa del patrimoni històric i arqueològic del sud del Vallès. En destaquen les troballes pertanyents a les comunitats que van habitar aquestes terres al final de la prehistòria, ara fa prop de 6.000 anys, juntament amb nombroses evidències de les èpoques ibèrica, romana i medieval.

 

El carrer Major, que actualment és de vianants, s’inicia a la plaça de la Vila i desemboca a la plaça de la Quintana, un espai ampli i assolellat on hi ha l’Escola Municipal de Música.

Prop d’aquesta plaça trobem la capella del Sant Crist de la Grua, la qual, segons la tradició, fou construïda al segle XV en record d’un miracle obrat l’any 1409 per Sant Vicenç Ferrer. A l’interior s’hi venerava una imatge del Sant Crist, que fou cremada durant la Guerra Civil. La capella actual data de l’any 1957.

 

A la zona meridional del nucli urbà, en direcció al riu, es troba la plaça Cucurny, que pren el nom d’una antiga fàbrica de materials refractaris que es va instal•lar a Montmeló el 1915 i que es va clausurar el 1980. Actualment només se’n conserven dues grans xemeneies d’obra vista que dominen la plaça.

 

De les primeres dècades del segle XX resten diversos edificis singulars, com Can Sabadell i el casal de les Tres Creus, al carrer de l’Onze de Setembre, o la Torreta, al carrer de Santiago Rusiñol. Aquest és un bell edifici modernista que conserva íntegrament l’arquitectura de vitralls i un jardí del mateix estil. Des del 1999 la Torreta acull el Centre Cultural.

Que fer-hi

El Circuit de Catalunya ofereix visites guiades d’uns 45 minuts que en permeten recórrer les principals instal•lacions: pàdoc, torre de control, planta de cronometratge, direcció de cursa, sala de premsa, sala de brífing, podi, boxs... Les principals curses que acull són el Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1 i el Gran Premi de Catalunya de Motociclisme, que atrauen cada any milers d’espectadors amants del món del motor vinguts d’arreu.

 

Dins del circuit hi ha una escola de pilotatge que ofereix la possibilitat de gaudir de la pista conduint un tursime o be un monoplaça.

Durant tot l’any al municipi s’organitzen nombroses activitats de caire lúdic, esportiu i cultural, entre les quals destaquen la Fira del Comerç, el primer cap de setmana de juny, i la Fira de la Solidaritat, a l’octubre o novembre.

També destaca, per la seva participació, la Festa Major, que tradicionalment se celebrava per la Mare de Déu d’Agost i estava dedicada a Santa Maria, i que en aquests darrers anys s’ha traslladat al juny.

 

Des del centre de la població es pot fer una passejada d’una mitja hora per camins de pins, alzines i roures fins al turó de les Tres Creus, des d’on, si el dia és prou clar, es contempla una panoràmica excepcional de la plana vallesana i de les serralades que l’envolten: des dels cingles de Bertí fins a Montserrat, i des de les serres del Montnegre i el Corredor fins a Collserola i l’Ordal.

 

El Museu Municipal de Montmeló s’adhereix any rere any a la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni a Catalunya, amb l’objectiu de posar el patrimoni històric local a l’abast de tothom.

História

La primera referència documental del lloc es remunta a l’any 945, com a Montis Molonis. El monestir de Sant Pere de les Puelles i la Seu de Barcelona es van disputar al llarg dels segles la parròquia de Santa Maria de Montmeló, que acabaria a mans del cenobi benedictí. La jurisdicció va pertànyer a la Corona.

 

Va ser un poble agrícola i ramader fins a la dècada de 1960. Aleshores l'antiga vila va créixer de forma intensa gràcies a l'establiment d’indústries i a l'arribada de la immigració espanyola, atreta per la demanda de mà d'obra.

 

El creixement urbanístic del terme ha inclòs la construcció de tres urbanitzacions residencials de baixa densitat (el Pedregar, la Cucurny i la Quintana), que han sumat a l'entorn més zones verdes i de lleure i més equipaments.

Links d'interes

Informació geografica del poble de Montmeló redactat per Eric Lopez com a part dels seus estudis universitaris de Geografia i publicat al totmontmelo.cat.

Informació geogràfica de Montmeló

Compartir | E-mail Imprimir | | Otros